Pemikiran Sains Bagi Setiap Siswazah

PADA tahun 1970an, ramai pelajar di tingkatan enam berasa lega sedikit perasaan apabila negara membuka Universiti Kebangsaan Malaysia. Sebabnya ialah Bahasa Melayu digunakan sebagai bahasa pengantar di universiti itu. Para pelajar yang memasuki tingkatan satu sekolah menengah kebangsaan tanpa perlu lulus peperiksaan darjah enam pada tahun 1965, dan melalui pula peperiksaan objektif dengan menanda kertas OMR pada tahun 1967, mengakui bahasa Inggeris mereka lemah meskipun semasa tingkatan enam mereka wajib lulus General Paper dalam bahasa Inggeris bagi mereka lulus Sijil Tinggi Persekolahan Penuh dan dengan kelulusan itu mereka boleh memasuki universiti, sangat gentar memasuki Universiti Malaya yang bahasa pengantarnya bahasa Inggeris. Namun apabila mereka memasuki Universiti Kebangsaan Malaysia, mereka dari jurusan Sains Sosial atau Sastera ditakutkan pula oleh mata pelajaran Kenegaraan Malaysia yang di dalamnya terkandung pelajaran sains dan calon sains pula ditakutkan dengan kandungan sastera dan pengajian Islam dalam mata pelajaran tersebut.

Begitulah buah fikiran pengasas-pengasas Universiti Kebangsaan Malaysia yang mahukan siswazah yang dikeluarkan mempunyai fikiran yang liberal. Menghasilkan siswazah yang berfikiran liberal menjadi teras utama pengajaran dan dicatat di Universiti Kebangsaan Malaysia pada ketika itu. Mata pelajaran itu pula tidak diajar oleh seorang pensyarah sahaja sebaliknya oleh beberapa orang pensyarah secara berkongsi. Mereka pula dipilih oleh pengurusan universiti dalam kalangan pensyarah yang paling kanan. Antara pensyarahnya termasuklah arwah Profesor Ghazali Abdul Rahman, yang kemudian pernah menjadi Dekan Fakulti Sains, Timbalan Naib Canselor dan Ketua Pengarah Puspati (sekarang Mint), Profesor Khoo Kay Kim dan beberapa orang lagi. Hasilnya sizwazah Universiti Kebangsaan Malaysia pada zaman itu dapat memahami adanya jambatan antara dua dunia ilmu yang telah dipecahkan oleh pihak berkuasa seawal calon berusia enam belas tahun. Pemecahan aliran pemikiran itu diwarisi hingga ke hari ini tetapi model Universiti Kebangsan Malaysia itu telah dilarutkan oleh arahan daripada luar yang saban hari memikirkan cara menyeragamkan universiti untuk memudahkan pemantauan.

Model itu nampaknya telah digantikan dengan buah fikiran baru seperti Kemahiran Insaniah, Pengajian Asia Tenggara, Tamadun Islam dan macam-macam lagi dimasukkan ke dalamnya. Hal ini dikatakan penting demi kebolehpasaran siswazah. Beza aliran pemikiran pengasas-pengasas UKM dengan pemikir kurikulum universiti di Malaysia pada hari ini amat nyata. Pemikir pengasas UKM lebih menekankan alat asas kerangka pemikiran (sains, sastera dan Islam) supaya apabila mereka menjadi siswazah nanti mereka amat celik pelbagai disiplin ilmu guna menyelesaikan pelbagai masalah dunia sedangkan premis pemikir kurikulum semasa nampaknya lebih kepada mengupayakan mereka menarik perhatian golongan penemuduga yang mewakili majikan. Pemikir universiti sekarang seperti mengandaikan bahawa penemuduga yang mewakili majikan akan memilih calon yang berpakaian elok dan tidak menjolok mata, warna pakaian yang secocok antara seluar, baju dan kasut, tali lehernya kemas, lelaki yang bergunting pendek, bercakap sopan, tidak membantah dan banyak lagi aspek-aspek luaran. Mata pelajaran yang mengandungi semua keperluan itu diajar oleh pensyarah yang tidak perlu kuat disiplin utama ilmu seperti Fizik, Kimia, Sejarah, Matematik, Usuludin, Syariah atau yang seumpamanya seperti Profesor Ghazali dan Profesor Khoo Kay Kim. Ringkasnya, pemikir pengasas dahulu menekankan keupayaan menggunakan disiplin ilmu sementara pemikir sekarang menekankan tarikan pandang pertama atau first impression wakil majikan.

Tujuan saya menyentuh hal ini ialah sedikit sebanyak untuk menghibur kerisauan mengenai adanya siswazah yang tidak dapat berfikir menggunakan disiplin ilmu yang kuat. Sudah empat semester saya kembali mengajar untuk empat angkatan kumpulan pelajar sarjana, saya terasa ada sesuatu yang perlu dibekalkan sebelum mereka diijazahkan. Aplikasi pelbagai ilmu dalam menyelesaikan pelbagai masalah seperti tidak terisi. Para pelajar sarjana itu sendiri mengakui seperti terkejut apabila saya lebih menekankan aplikasi pelbagai disiplin ilmu itu dalam menghadapi sesuatu kes. Seperti terkesan tiadanya kerangka pemikiran sains walaupun mereka sedang mempelajari metodologi penyelidikan peringkat sarjana. Bukan salah mereka jika tidak sedar bahawa yang sedang dipelajari itu ialah kerangka pemikiran sains untuk mencari sesuatu kebenaran, menyemak sesuatu kebenaran semasa, atau menguji tahap kebenaran sesuatu pendirian atau perkara. Demikian juga apabila membaca blog atau paparan rakan-rakan facebook saya yang sudah ribuan jumlah ahlinya, asas kerangka pemikiran sains seperti tidak tampil walaupun mereka telah lulus dari sebuah universiti. Bukan salah mereka juga jika banyak siswazah yang masih bertahyul dan bermain perasaan tentang sesuatu kebenaran.

Apabila baru-baru ini saya berbual sambil minum pagi dengan rakan saya Profesor Mustamam Abdul Karim, seorang profesor fizik yang juga bekas Timbalan Naib Canselor Penyelidikan, kepercayaan saya menjadi semakin kuat bahawa setiap mahasiswa mesti dibekalkan dengan alat kerangka pemikiran sains tulen. Mereka mesti diajar beberapa perkara pokok di dalam sains, matematik, fizik, astronomi biologi dan sebagainya. Amat janggal jika nanti ada seseorang yang mempunyai ijazah Doktor Falsafah dan bertaraf Profesor dalam bidang yang bukan sains di universiti tetapi buta kayu sebuta-butanya mengenai perkara-perkara asas fizik seperti teori kuantum, relativiti dan chaos, matematik algebra, tidak tahu membezakan antara bintang dengan planet, tidak pernah mendengar tentang milky way, big bang, genetik dan lainnya yang menyediakan asas alam dan dirinya sendiri yang perlu dikenali. Sedangkan, di kalangan mereka itu ada yang sering menasihati supaya sebelum seseorang itu mengenali Tuhan dia hendaklah dahulu mengenali dirinya.

Semasa perbualan kami, Profesor Mustamam menyentuh isu Lynas di Gebeng, Pahang yang dipolitikkan habis-habisan ustazah politik yang seperti jahil sains tetapi dapat pula sambutan daripada golongan yang dijahilkan oleh ketua-ketua yang memimpin mereka. Kejahilan mereka pula tidak boleh diperbetulkan oleh orang yang tahu kecuali dibetulkan oleh salah seorang daripada mereka. Dalam kes Lynas itu negara masih amat bernasib baik kerana ada juga ahli politik yang waras dan merasa resah jika dia tidak menyatakan kebenaran. Tuduhan bahawa projek Lynas di Pahang itu bakal membawa bencana bahan buangan nuklear diperbetulkan oleh Dr Che Rosli, ahli Parlimen PAS di Hulu Langat yang berkelulusan sains nuklear.

Bersyukur kita kerana di dalam kelompok yang sepantas kilat bangkit mempolitikkan apa saja yang dilihat peluang membangkitkan kemarahan rakyat atau pengundi kepada pemerintah masih ada orang waras seperti Dr Che Rosli. Namun pihak yang telah menyesatkan itu jarang pula sudi memohon maaf memperbetulkan kesilapan untuk mencerahkan semula pemikiran segolongan yang telah digelapkannya itu. Ini adalah contoh hidup yang amat nyata akan pentingnya setiap rakyat atau siswazah khususnya mempelajari prinsip sains terus ke pangkal disiplin sains berbanding mencuri-curi disiplin itu yang diubahsuai menjadi, misalnya, statistik sains sosial atau kaedah penyelidikan kuantitatif tanpa memahami asal usulnya.

Profesor Mustamam menerangkan kepada saya hebatnya rare earth yang akan dihasilkan di Lynas yang boleh menjana tenaga untuk kegunaan yang besar dan tempoh yang panjang bagi Malaysia dan dunia. Pengeluar lain yang ada hanya negara China yang sentiasa mengawal nilai keluaran yang kemudiannya akan memonopoli pasaran. Malaysia akan jadi pengeluar di luar China dan akan dicemburui, tapi ada orang Malaysia tidak melihatnya sebagai rahmat untuk ramai, sebaliknya senantiasa mengintai peluang untuk merangsang kemarahan golongan yang sudah difanatikkan. Sudah terlalu banyak kes seperti ini muncul satu demi satu. Sesuatu perlu dilakukan di sekolah dan di universiti.

Riuh rendah pensyarah dan mahasiswa ketika ini cabar mencabar mengenai AUKU, hasil daripada keputusan mahkamah baru-baru ini seolah-olah itulah segala-galanya mengenai universiti, marilah pula tinjau perspektif selain dari isu hak dan perundangan di universiti yang turut menentukan kemuliaan martabat universiti dan kebijaksanaan siswazahnya menggunakan hak kebebasan untuk jangka lebih panjang.

Apa pun saya dan Profesor Mustamam berjanji untuk bertemu lagi dan berbincang sesuatu mengenainya untuk negara. Mustamam ahli fizik dan saya psikologi, terasa seperti menyamai perbincangan antara Einstein (ahli fizik) dan Freud suatu masa dahulu yang diterbitkan menjadi Einstein-Freud Correspondence untuk cuba memahami mengapa manusia suka berperang, memahami ‘instinct and survival’ dan memperkukuhkan teori psychodynamic yang berasal daripada teori fizik thermodynamic.

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: