Demokrasi Lawan Autoritarian

“… Gaji pegawai kerajaan pula diletakkan pada kedudukan antara tertinggi di dunia. Hujahnya, walaupun tinggi, kos membayar gaji menteri dan pegawai kerajaan pada kesudahannya akan lebih murah daripada menanggung kos rasuah.

Singapura mengendalikan negara seperti mengendalikan sebuah syarikat. Baik mahu menjadi menteri, mahupun menjadi ketua eksekutif syarikat kerajaan Singapura, seseorang itu harus menanya dirinya adakah kebolehan dan kelayakan aku ini berharga lebih satu juta? Jika ragu-ragu, orang itu tidak akan berani mendekati jawatan-jawatan tersebut.

Singapura membeli social peace.

Setelah demokrasi, golongan reformis muda di Rusia begitu percaya bahawa, berlawanan dengan sistem komunis, perniagaan swasta lebih cekap berbanding yang diuruskan oleh negara. Oleh itu mereka tidak sabar-sabar untuk menswastakan semua perniagaan yang dimiliki kerajaan.

Golongan reformis muda ini mewujudkan kumpulan oligarki, yang dikatakan oleh Anatoly Chubais (salah seorang reformis), mencuri semua perniagaan kerajaan.”
……………………………………………………………………………………………………..

KALI terakhir saya mempelajari ekonomi makro secara formal ialah di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pada tahun 1975. Tiba-tiba pada minggu lepas, saya mempelajari, membincang dan mendebatkannya semula di Harvard Business School. Rasanya sudah kira-kira 45 kajian kes kami perdebatkan dalam tempoh dua minggu setengah saya berada di sini. Beginilah cara pembelajaran di Harvard.

Minggu ini, dua daripada kes yang dibincangkan menyangkut ekonomi makro Singapura dan Rusia. Kes Rusia ditulis oleh Profesor Rawi Abdelal manakala kes Singapura oleh Profesor Richard H.K Vietor dan penyelidik Emily J. Thompson. Dalam dua kes ini, terserlah perbezaan antara dua negara mengatur kehendak dan keperluan ekonominya.

(tulisan ini telah disiarkan di ruangan rencana, 26/09/2006 Utusan Malaysia)

Pada 31 Disember 1999, Boris Yeltzin yang mengambil alih tampuk pemerintahan atas nama demokrasi pada tahun 1991 mengumumkan peletakan jawatan. Dalam ucapannya dia mengatakan segala mimpi yang kita kongsi selama ini tidak menjadi realiti. Mimpi itu yang kelihatan begitu mudah, rupanya terlalu amat susah. Sedangkan, pada tahun 1991 Yeltzin begitu percaya bahawa hanya dengan sekali pacuan, Rusia akan menjadi negara gagah, cerah, kaya dan bertamadun. Semasa dia membuat pengumuman persaraannya itu, dia kelihatan seperti orang sakit yang lebih tua daripada umur sebenarnya.

Yang nyata ekonomi Rusia merudum setelah politik Rusia didemokrasikan. Walaupun pendapatan meningkat daripada 72.1 bilion Rubel pada tahun 1994 kepada 608.0 bilion pada tahun 1999, tetapi hutang luar negara meningkat daripada 3.1 bilion kepada 88.9 bilion dan hutang luar terkumpul meningkat daripada 0 kepada 124.8 bilion. Hutang dalam negeri pula meningkat daripada 8.9 bilion kepada 73.9 bilion. Keseluruhannya imbangan pembayaran menjadi defisit daripada negatif 69.7 bilion kepada negatif 214.3 bilion.

Apabila lensa kamera dipindahkan ke Singapura pula, kelihatan Goh Chok Tong sambil duduk minum kopi pagi 1 Januari 2003, membelek nota untuk ucapan tahun barunya sambil merenung data terbaru pertumbuhan Singapura yang menunjukkan ekonominya mengecut kepada 2.2 peratus berbanding purata pertumbuhan lebih 10 peratus pada tahun-tahun sebelumnya. Rekod menunjukkan setelah 40 tahun Singapura melonjakkan pendapatan per kapitanya daripada AS$427 pada tahun 1960 kepada AS$20,748 pada 2002.

Cabaran besar Chok Tong dan PAP ialah mengembalikan pertumbuhan yang boleh bertahan lama. Syor Jawatankuasa Pemantau Ekonomi yang diketuai oleh Menteri Kewangan Lee Hsien Loong (sekarang Perdana Menteri) ialah supaya Singapura mengurangkan pergantungan kepada ekonomi Amerika Syarikat dan industri elektronik dengan membina strategi yang dinamakan ekosistem untuk menjana inovasi dan kepelbagaian ekonomi. Caranya ialah dengan menabur wang dalam bidang sains dan teknologi untuk bergerak ke arah rantaian nilai sektor berasaskan pengetahuan (knowledge-based).

Dalam perbincangan kajian kes ini, Profesor Julio yang mengendalikan kelas sentiasa merujuk kerajaan Singapura sebagai kerajaan autoritarian. Dia terbahak-bahak mentertawakan pelajar dari Singapura yang bangun dengan berani mempertahankan tindak-tanduk kerajaan Singapura meskipun hujah-hujah yang dikemukakan sangat menarik dan meyakinkan (perlu dipelajari oleh orang Malaysia, supaya ada pilihan selain daripada hanya berdemonstrasi setiap kali Malaysia dikritik).

Pada Julai 2006, aset simpanan Singapura berada pada kedudukan AS$129.9 bilion, Simpanan Wang Luar AS$128.3 bilion dan Sekuriti bernilai AS$120.5 bilion. Pertumbuhan dalam negara penggal kedua Singapura berada pada paras 8 peratus.

Cerita dua negara ini menunjukkan dua imej berbeza: Singapura negara autoritarian dan Rusia negara demokrasi. Yeltzin menyerah kalah, Goh membangkitkan semula Singapura. Mengapa hal ini terjadi?

Rusia sememangnya sangat kaya dengan gas asli, minyak galian dan pelbagai lagi yang semuanya ini semasa sistem komunis dimiliki oleh negara. Setelah demokrasi, golongan reformis muda di Rusia begitu percaya bahawa, berlawanan dengan sistem komunis, perniagaan swasta lebih cekap berbanding yang diuruskan oleh negara. Oleh itu mereka tidak sabar-sabar untuk menswastakan semua perniagaan yang dimiliki kerajaan.

Golongan reformis muda ini mewujudkan kumpulan oligarki, yang dikatakan oleh Anatoly Chubais (salah seorang reformis), mencuri semua perniagaan kerajaan. Namun, dia mengatakan itu tidak mengapa, biarkan mereka terus mencuri, mencuri dan terus mencuri kerana pada kesudahannya mereka akan menjadi pemilik dan pentadbir yang bersih bagi semua harta itu. Kumpulan oligarki ini menjadi kaya-raya dan menjadi penaja ahli-ahli politik.

Pada Mac 1995, Bank Oneksim yang dipengerusikan oleh Vladimir Potanin mencadangkan kepada Yeltsin cara menyelesaikan masalah kewangan Rusia. Dengan menghubungi pelbagai bank, Potanin mencadangkan supaya semua bank itu menawarkan pinjaman setahun kepada kerajaan. Sebagai jaminan, bank-bank itu akan memegang saham secara blok bagi 29 syarikat terbesar milik kerajaan di Rusia yang kebanyakannya berkaitan dengan minyak dan galian (seperti Lukoil, Sidanko, Yukos dan Norilsk Nickel). Blok-blok ini dijadikan ‘lelong janji’ yang jika pada 1 September 1999 kerajaan gagal membayar maka hak milik akan dipindahkan kepada pemenang lelongan itu.

Yeltsin meluluskan cadangan itu pada 31 Ogos 1995 di bawah Dikri 889. Selepas gagal, hak milik itu akan berpindah kepada pembida yang realitinya tidak perlu ada wang kerana urusan wang boleh dikendalikan kemudian dengan pihak bank. Melalui cara ini lahirlah para oligarki yang disebutkan. Para ahli politik pula bergantung kepada kumpulan ini untuk memenangi pilihan raya. Oleh kerana terhutang budi kepada golongan ini maka legislator tidak dapat membuat undang-undang atau peraturan negara yang tidak secocok dengan kehendak golongan ini. Ekonomi negara pun hancur.

Singapura pula, dengan gaya autoritariannya memastikan tidak ada rasuah seperti yang terjadi di Rusia. Semasa berucap untuk menaikkan gaji para menteri Singapura, Chok Tong berkata: ‘‘Kalau kita katakan kita lali kepada rasuah, kita sebenar-benarnya mempertaruhkan masa depan kita. Rasuah adalah penyakit dunia yang merebak dengan meluas di Asia, dan kita juga dengan mudah dijangkiti. Hanya dengan kawalan rapi kita akan dapat mengawalnya.’’

Untuk mengurangkan rasa mengidam kepada rasuah, sesiapa yang didapati bersalah rasuah boleh didenda S100,000 dan penjara lima tahun. Gaji pegawai kerajaan pula diletakkan pada kedudukan antara tertinggi di dunia. Hujahnya, walaupun tinggi, kos membayar gaji menteri dan pegawai kerajaan pada kesudahannya akan lebih murah daripada menanggung kos rasuah.

Singapura menjadi terlalu banyak wang tetapi negara itu tetap menggalakkan pelbagai insentif seperti pengecualian cukai kepada pelaburan langsung luar negara (FDI). Mengapa? Soalan ini diajukan bertalu-talu kepada kami oleh Profesor Julio. Buat apa lagi FDI? Syarikat-syarikat besar Singapura dimiliki oleh kerajaan dan berjaya. Ini berlawanan dengan kenyataan-kenyataan akademik mengatakan swasta lebih cekap daripada kerajaan mengendalikan urus niaga. Mengapa?

Rumusannya Singapura mengendalikan negara seperti mengendalikan sebuah syarikat. Baik mahu menjadi menteri, mahupun menjadi ketua eksekutif syarikat kerajaan Singapura, seseorang itu harus menanya dirinya adakah kebolehan dan kelayakan aku ini berharga lebih satu juta? Jika ragu-ragu, orang itu tidak akan berani mendekati jawatan-jawatan tersebut. Profesor Julio kesudahannya berkata Singapura membeli social peace.

Dengan rumusan itu Profesor Rawi memberi tajuk kes Rusia sebagai Russia: The End of a Time of Trouble? dan kes Singapura pula diberi tajuk oleh Profesor Vietor sebagai Singapore Inc. Syarikat milik negara Singapura kini berniaga di seluruh dunia – membuka jalan untuk membeli pelbagai syarikat di negara lain terutamanya negara jiran, oligarki Rusia pula ke luar negara membawa kekayaan tetapi bukan untuk negaranya.

Alangkah gembiranya saya apabila hari ini, hari Rabu (20 September 2006) buat kali pertama profesor mengiktiraf komen saya sebagai ‘lesson for AMP 171 of the day’ di hadapan 70 CEO (dalam kumpulan saya) dari seluruh dunia sambil menutup kuliahnya. Semua ini untuk Malaysia!

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: